VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

WGA-vast en WGA-flex: per 1 januari 2017 is er nog maar één WGA-risico!

Geplaatst op: 10-05-2016, 15:49:52

Per 1 januari 2017 worden de premiecomponenten voor de werkhervattingskas (Whk) WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Ook worden de verschillen tussen een private en de publieke verzekering kleiner. De samenvoeging van de WGA-risico’s houdt in dat een werkgever óf het gehele risico via het UWV verzekert óf dit onderbrengt bij een verzekeraar waarmee de werkgever dus ‘eigen risicodrager is’.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen WGA-vast en WGA-flex?         

WGA-Vast  Een werknemer met een vast dienstverband ontvangt bij ziekte eerst 104 weken lang, een gedeelte van zijn loon. Na 104 weken stopt doorgaans de arbeidsovereenkomst en ontvangt de (oud)werknemer een WGA-uitkering . Een werkgever die ‘eigen risicodrager is’ blijft maar liefst tien jaar lang verantwoordelijk voor deze uitkering, maar ook voor de verdere begeleiding en re-integratie. Deze werkgever betaalt niet meer een ‘gedifferentieerde WGA-premie’, maar een verzekeringspremie. Verder ondersteunt de verzekeraar de werkgever bij alle re-integratieverplichtingen gedurende die tien jaar.

WGA-Flex Werknemers die ziek uit dienst gaan (en dus geen werkgever meer hebben) en een Ziektewetuitkering hebben ontvangen, komen ook na 104 weken ziekte in aanmerking voor een WGA-uitkering. Tot 1 januari 2017 zijn werkgevers automatisch voor deze flexkrachten via het UWV verzekerd en betaalt men de WGA-flex premie. De re-integratie en verdere begeleiding werd door het UWV verzorgd.

Overstappen naar het UWV? Of juist naar een verzekeraar?             

Houd er rekening mee dat er voorwaarden aan een overstap gesteld worden. Bedrijven die eerder zijn teruggekeerd naar het UWV moeten daar tenminste drie jaar blijven. Is de werkgever nu WGA-vast ‘eigen risicodrager’, dan wordt hij dat straks ook voor het volledige WGA-risico. De verzekeraar zal vóór 1 oktober 2016 een nieuwe, gewijzigde garantieverklaring afgeven tenzij de werkgever voor die datum aangeeft naar het UWV te willen terugkeren. Minister Asscher heeft de Belastingdienst gevraagd om te onderzoeken of het uitvoeringstechnisch mogelijk is om deze datum voor de bestaande eigen risicodragers te verplaatsen naar 31 december 2016. Wordt er niet op tijd een nieuwe garantieverklaring afgegeven? Dan gaat de werkgever automatisch terug naar naar het publieke bestel.  

Wil de werkgever juist overstappen van het UWV naar een private verzekeraar en heeft het bedrijf een ondernemingsraad? Dan moet de ondernemingsraad verplicht om advies worden gevraagd. De deadline van 1 oktober 2016 kan dan heel dichtbij zijn!

Wijzigt er nog meer?

Behalve de samenvoeging van de WGA-risico’s verandert er ook iets op het gebied van het achterlaten van de zogenaamde ‘staartlasten’. Dit zijn de lasten van aan (ex)werknemers toegekende WGA-uitkeringen. Per 1 januari 2017 kunnen (middel)grote werkgevers deze staartlasten achterlaten bij het UWV en is het niet meer noodzakelijk deze schade mee te financieren bij de verzekeraar. Het afsluiten van een private verzekering wordt hierdoor gemakkelijker en goedkoper.

Andersom worden de premies bij terugkeer naar het UWV mogelijk hoger omdat de premies daar per 1 januari 2017 gebaseerd zullen worden op alle historische WGA-lasten. Dus ook de WGA-uitkeringen die nog voor rekening van de verzekeraar komen.

Bron: www.turien.nl van 10 mei 2016

Vorige pagina